• Tweet This!
  • Digg it!
  • Add to Delicious!
  • Share on Facebook!
  • Share on Reddit!
  • Stumble it
  • Add to Technorati Favorites
  • Subscribe by RSS

Hoe kun je kinderen met geld om leren gaan?

 

zakgeld2De meesten van ons zullen als volwassene zelfs nog wel eens moeite hebben om het financiële overzicht te bewaren, wat nog maar eens het belang onderstreept om deze vaardigheid zo jong mogelijk al te leren. Dat vereist enerzijds van kinderen de nodige discipline, maar aan de andere kant zeker ook van de opvoeders. Om kinderen om te leren gaan met geld zijn er vele methodes. De twee die vaak genoemd worden zijn zakgeld en kleedgeld. Wat zijn de voor- en nadelen van beide opties en welke is voor jouw kind het meest geschikt?

 

Zakgeld

Het grootste voordeel van zakgeld is dat dit vanaf relatief jonge leeftijd al een goede manier is om kinderen bekend te maken met het concept van geld. Volgens het Nationaal Instituut Budgetvoorlichting (Nibud) kunnen kinderen vanaf zes jaar al om leren gaan met zakgeld, waarbij de hoogte geleidelijk aan opgevoerd kan worden. Hierbij is het belangrijk om het zakgeld op vaste momenten te geven en je daarbij ook te houden aan een vast bedrag. Een nadeel kan zijn dat kinderen het kleine bedrag vaak snel uitgeven aan dingen als snoep, dus wat extra begeleiding bij het sparen is zeker aan te raden.

 

Kleedgeld

kleedgeldIn plaats van kleedgeld kiezen veel ouders er ook voor om hun kinderen op wat latere leeftijd kleedgeld te gaan geven. Een voordeel hiervan is dat het vaak maandelijks gegeven wordt, wat een beroep doet op het vermogen van de kinderen om te budgetteren. Uitgangspunt is natuurlijk wel dat ouders consequent zijn en geen extra geld geven wanneer het geld voor het einde van de maand op is. Door het geld op een bankrekening te storten biedt dit ook de mogelijkheid om kinderen kennis te laten maken met internetbankieren, pinnen en andere zaken die hierbij komen kijken. Het risico is wel dat kinderen de relatief grotere bedragen snel uitgeven, maar met de juiste begeleiding kunnen hiermee waardevolle lessen worden geleerd.

Tags: ,

 
 
 

Reacties zijn gesloten..