• Tweet This!
  • Digg it!
  • Add to Delicious!
  • Share on Facebook!
  • Share on Reddit!
  • Stumble it
  • Add to Technorati Favorites
  • Subscribe by RSS

Houdingsproblemen bij kinderen door langdurig gamen

 

krommerugHet beeld dat we steeds vaker om ons heen zien, zijn kinderen kromgebogen boven hun gameboy, smartphone of tablet. Artsen en deskundigen waarschuwen dat kinderen in de groei zo een vergroeide rug ontwikkelen, ook wel een gameboybochel genoemd. Op dit moment loopt zelfs 40 procent van de jongeren tussen de 8 en 18 jaar met de rug van een 50-jarige, zo blijkt uit een Fins onderzoek.

Door het vooroverbuigen ontstaat er druk in de rug  en worden de tussenwervelschijven aan de voorkant dunner dan aan de achterkant. Hierdoor groeit de rug krom. Kinderen hebben daar niet altijd direct klachten van, maar de kans dat klachten vroeg in hun twintiger jaren wel komen is aanzienlijk. Het gemiddelde waarop mensen aan een hernia geopereerd worden daalt al een aantal jaren bijvoorbeeld. Als je dan nog zo’n 40 tot 50 jaar moet werken op kantoor, nemen de klachten alleen maar toe.

Werkgevers letten steeds beter op de houding van hun werknemers. Er wordt veel geld uitgegeven aan de juiste soort stoel en bijbehorende ergonomische hulpmiddelen. Rug-, nek- of schouderklachten zorgen immers voor een lagere productiviteit en meer ziekteverzuim. Bij jonge kinderen wordt daarentegen helemaal niet naar de houding gekeken. Terwijl het juist van belang is een goede houding al op jonge leeftijd aan te leren. Op school zou meer aandacht moeten komen voor de zithouding van kinderen, maar ook thuis kunnen ouders een kind corrigeren wanneer hij of zij een verkeerde houding heeft.

Speciale stoelen zijn niet direct nodig. Het gaat om de juist houding en dat is op het puntjes van de stoel, met één knie naar beneden en de voeten onder de stoel. Gamen kan het beste liggend op de buik. Het voordeel is dat de rugspieren ook meteen versterkt worden. Merkt u dat het kind snel vervalt in de verkeerde houding? Vraag dan ook aan de juf of meester om hier op te letten.

Tags: , ,

 
 
 

Reacties zijn gesloten..