• Tweet This!
  • Digg it!
  • Add to Delicious!
  • Share on Facebook!
  • Share on Reddit!
  • Stumble it
  • Add to Technorati Favorites
  • Subscribe by RSS

Over Habbo

habbo-6Habbo startte in 1999 onder een andere naam: Mobiles Disco. Twee twintigers uit Finland richtte de online community op ter promotie van de rockband Mobiles, waar de website naar werd vernoemd. De chat site was een vrijetijdsproject van de bedenkers Sampo Karjalainen en Aapo Kyrölä voor de bevriende rockband. Al snel bleek dat het project erg populair was onder fans, maar ook onder niet fans van de band en kwam een groot deel van de bezoekers uit het buitenland. Door de populariteit van de website besloten de bedenkers om, buiten Mobiles om, te werken aan een verbeterde versie. Deze tweede versie kreeg de naam Hotelli Kultakala, oftewel Hotel Goudvis. Het bedrijf Sulake Oy werd opgericht om het idee professioneel en financieel vorm te geven.

De eerste hotels
Het eerste online hotel werd geopend in 2000. Ook dit bleek een groot succes. Om ook internationaal voet aan de grond te zetten, moest er een nieuwe naam komen. Dit werd Habbo Hotel. Habbo is geen bestaand woord, maar is gekozen omdat het in de meeste landen hetzelfde wordt uitgesproken. In 2001 werd de website onder een nieuwe naam geopend in Finland en al snel gingen Engeland en Zwitserland online. In de jaren daarna volgde Nederland, maar ook landen buiten Europa volgden snel zoals Japan, Canada en Singapore.

Habbo veranderingen
In 2007 werd de naam nog één keer wereldwijd aangepast: Hotel werd uit de naam verwijderd, waardoor alleen Habbo overbleef. Nederlandse gebruikers werden automatisch doorverwezen van Habbo Hotel naar Habbo. Dit viel tegelijk met de lancering van een compleet nieuwe versie van de website met een web 2.0 update. Een volgende grote verandering vond plaats in 2009. Habbo draaide tot dan toe altijd via Adobe Shockwave, maar stapte in dat jaar over naar Adobe Flash. De reden hiervoor is dat Flash op de meeste computers wordt ondersteund en Habbo kon hierdoor op meer apparaten gespeeld worden. Dit betekent een groter bereik voor Habbo. De laatste aanpassingen vonden plaats in 2010. Om het bereik in één hotel te vergroten besloot Sulake om in 2010 alle Engelstalige hotels onder 1 domein onder te brengen, namelijk de .com extensie. Later dat jaar werden ook Duitstalige websites van Habbo onder 1 domein samengevoegd.

welkomBeste community website
Op dit moment is de game in 19 landen actief verdeeld over 11 hotels. In 2008 won de Nederlandse Habbo website de prijs voor beste community website van het jaar.